Vekaletname ne zaman geçersiz olur?
Türk Borçlar Kanunu’nun 512 ve 513’üncü maddelerinde, vekâletin tek taraflı olarak feshedilmesi, temsilcinin veya vekâlet verenin ölümü, hukuki ehliyetin kaybı ve iflas halleri vekâletin sona ermesi nedenleri arasında sayılmıştır.
Vekalet hangi hallerde sona erer?
6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 512 ve 513’üncü maddelerinde vekalet sözleşmesinin sona ermesine ilişkin özel sebepler düzenlenmiştir. Bunlardan biri, tek taraflı fesih (işten çıkarma ve istifa), diğeri ise ölüm, hukuki ehliyetin kaybı ve iflastır.
Birine verilen vekalet ne kadar geçerli?
Vekaletname herhangi bir şekle bağlı değildir. Ancak taraflar, karşılıklı anlaşarak vekaletnameyi belirli bir süreyle sınırlayabilirler. Taraflar arasında bir süre sınırı yoksa vekaletnamenin sınırsız olduğu kabul edilir. Ancak Yargıtay, genel vekaletnamenin süresini on yıl olarak kabul etmiştir.
Vekalet verilen avukat ölürse ne olur?
Borçlar Kanunu’nun 397. maddesine göre vekalet, vekilin ölümüyle sona erer. Miras bırakanın vekil olarak açtığı davada davacıların karar vermesi yeterli olmayıp, tam ücrete hak kazanabilmek için kararın kesinleşmiş olması gerekir.
Ölümden sonra vekalet geçerli mi?
Taraflar, sağlık bakımı için vekalet yetkisinin ölümden sonra da devam edeceğini veya sağlık bakımı için vekalet yetkisinin ölümden sonra başlayacağını (mandatum post mortem) sözleşmede kararlaştırabilirler. Ölen kişinin mirasçıları ve hayatta kalan bakmakla yükümlü oldukları kişilerin, aralarında bir anlaşma yaparak sağlık bakımı ilişkisinin devamını sağlayabilecekleri kabul edilmelidir.
Ölümle vekalet ilişkisi sona erer mi?
Madde 513 – Sözleşmede veya işin niteliğinde başka bir hüküm yoksa, vekil veya vekalet verenin ölümü, ehliyetini kaybetmesi veya iflası hâlinde sözleşme kendiliğinden sona erer. Taraflardan biri tüzel kişi olduğunda, tüzel kişinin sona ermesi hâlinde de bu kural uygulanır.
Vekil ölürse ne olur?
TBK m. 513’te: “Sözleşmede veya işin niteliğinde aksi öngörülmedikçe, temsilcinin veya vekalet verenin ölümü, fiil ehliyetini kaybetmesi veya iflası hâlinde sözleşme kendiliğinden sona erer.” hükmü yer almaktadır. Bu hüküm, taraflardan birinin tüzel kişi olması hâlinde, tüzel kişinin sona ermesi hâlinde de uygulanır.
Verilen vekalet nasıl bozulur?
Vekaletname iptali için en yaygın yöntem notere gitmektir. Vekaletname veren kişi noterden vekaletnamenin silinmesini talep edebilir. Noter iptalin kaydını tutar ve vekaletname iptal edilir. İsterseniz e-devlet üzerinden de iptal edebilirsiniz.
Vekalet tek taraflı iptal edilebilir mi?
TBK m. 512’ye göre, hem acente hem de temsilci, sözleşmeyi tek taraflı olarak her zaman feshedebilirler[1].
Vekalet alan kişi neler yapabilir?
Genel bir vekaletname, vekilin yetkili temsilci adına yasal işlemler gerçekleştirmesine izin verir. Bu işlemler, sözleşme imzalama, dava açma, davadan feragat etme ve gayrimenkul işlemlerini içerebilir.
Vekalette zaman aşımı var mı?
Hemen belirtmek gerekir ki, 6098 sayılı Türk Borçlar Kanunu’nun 147. maddesine (mülga 818 sayılı Borçlar Kanunu’nun 126. maddesi) göre, acentelik sözleşmesinden doğan alacaklar hiçbir kısıtlamaya tabi olmaksızın 5 yıllık zamanaşımına tabi olup, bu sürenin geçmesiyle zamanaşımına uğrar.
Süresiz vekaletname tehlikeli mi?
Bir kimseyi belirsiz bir süre için vekil olarak atamak çok risklidir. Zira yıllar sonra bile vekil, vekilin bilgisi dışında onun adına işlem yapabilecektir.
Vekalet verilen kişi kendine satış yapabilir mi?
Satış vekaletinin yanı sıra, mülk sahibi emlakçıya mülkü ele geçirme vekaletini de verebilir. Bu durumda, tapu memurları işlemi gerçekleştirirken kendilerini daha rahat hissedeceklerdir.
Vekalet ücreti mirasçılara geçer mi?
Mirasçılara karşı hesap verme yükümlülüğü, yetkili temsilcinin ölümüyle vekalet sözleşmesi sona erse bile devam eder.
Miras paylasiminda vekalet verilir mi?
Aslında, hiçbir mirasçı ölen kişinin hayattayken kime ve ne ölçüde vekalet verdiğini bilemez. Noterlerin şu anda araştırmaya izin veren merkezi bir veri işleme sistemi yoktur.
Vekaleti alan kişi iptal edebilir mi?
Türk Borçlar Kanunu’nun 512. maddesine göre, vekalet veren veya vekil sıfatıyla hareket eden kişi, vekalet sözleşmesini tek taraflı olarak feshetme hakkına her zaman sahiptir.
Vekalet geçerli olup olmadığı nasıl anlaşılır?
Noter ve konsolosluklara verdiğiniz vekalet işlemlerine ilişkin bilgilere, e-Devlet Kapısı üzerinden sunulan hizmetlerden biri olan Kişisel Vekalet Talebi hizmeti aracılığıyla ulaşabilirsiniz.
Avukat vekaleti kötüye kullanabilir mi?
Vekalet, bir kişinin bir görevi yerine getirmesi veya bir işlemi gerçekleştirmesi için başka bir kişiye verdiği yetkidir. Avukat, kendisine verilen yetkiyi iyi niyetle ve özenle kullanmak zorundadır. Avukat bu yükümlülüğe uymazsa, bu bir vekalet kötüye kullanımı olarak kabul edilir.
Vekaletle yapılan satışın iptali olur mu?
Vekalet kötüye kullanımı nedeniyle satışın iptali mümkündür. Bu ancak mahkeme kararıyla gerçekleştirilebilir. Vekaleten yapılan satışın iptali ve tescili durumunda davacı avukat, bu satışa rıza göstermediğini mahkemede ispat etmelidir.