Tevakkuf ne anlama gelir?
Tevakkuf, sözlükte “ayakta durmak, beklemek” anlamına gelen vakf kökünden türemiş olup, hadis terminolojisinde çelişen hadisler arasındaki ihtilafları çözme yöntemlerinin son aşamasını ifade eder. Hadisler arasındaki ihtilafları çözmek için kullanılan yöntemler, sum ve ta’lîf, tercih, nesih ve tevakkuftur.
Tevafuk ne demek TDK?
TDK sözlüğüne göre tesadüf; tesadüf, sadece olasılıklara bağlı olan olayların belirsiz bir nedeni olarak açıklanmaktadır. Tevafuk ise; bunların birbirleriyle uyumlu olduğu şeklinde açıklanmaktadır. Görüldüğü gibi, tesadüfün olasılıkları vardır. Tevafuk kelimesinde mutabakat ve uyum vardır.
Tefakkuh ne demek TDK?
Tefekkür, bir ayette (Tevbe 9/122) geçen, “dini bilmek ve bilinçlenmek” anlamına gelir.
Tevehhum ne demek TDK?
TDK’ya göre varsayım şu şekilde açıklanıyor; – Gereksiz yere korkmak, – Düşünmek, korkuya kapılmak.
Tashif nedir kuran?
Sözlükte teşîf, “bir sayfadaki benzer harflerden oluşan kelimeleri yanlış okumak, yanlış yazmak veya yanlış göstermek” anlamına gelir.
Cem ve Tevfik ne demek?
Arapçada cem (الجمع) dağınık şeyleri bir araya getirmek, te’lif (التاليف) ise uzlaştırmak anlamına gelir. Bu usulün esası, birbiriyle çelişen iki hadisi veya birden fazla varsa hepsini uzlaştırmak ve hiçbirini terk etmeden hepsini birlikte geçerli saymaktır. Buna tevcîh, haml, te’vîl de denir.
Dinimizde tevafuk Nedir?
Tevafuk ne demektir? Kur’an’da geçen “tesadüf mucizesi” ifadesiyle ne kastedilmektedir? Tevafuk, iki şeyin birbirine uyması ve çakışması anlamına gelir. Tesadüf, özellikle şansa atfedilemeyen ve arkasında ilahi bir niyet ve ilahi iradenin hissedilebildiği tesadüfleri ifade eder.
Tevafuk nedir diyanet?
Tevafuk, bir arada güzel ve zarif bir şekilde uyum içinde olmak, ahenk içinde olmak anlamına gelen İslami bir terimdir.
Tevafuk nasıl anlaşılır?
Tevafuk, iki şeyin güzel ve anlamlı bir şekilde bir araya gelmesi anlamına gelir. Kur’an’da Tevafuk denildiğinde, aynı kökten gelen kelimelerin, özellikle Allah ve Rab isimlerinin, birbirleriyle yüz yüze veya sırt sırta yerleştirilerek güzel ve anlamlı diziler oluşturması düşünülür.
Füruat nedir?
Fıkıh ilminin teorik ve metodolojik yönlerini ifade eden fıkıh usulü yanında, günlük hayattaki yansımalarına bakan bir yönü de vardır. Günlük hayatın pratik kısmını ele alan bu ilme furuat denir.
Taakkul ne demek?
Kur’an’ın semantik alanında taakkul kavramı, “doğru bir niyetle yapılan, doğru bilgi edinerek doğru ahlaki kararlar alma yeteneğini sağlayan, şahitliğe dayalı olarak gaybı bilmeye götüren düşünme eylemi” anlamına gelir.
Teessüre ne demek?
Üzülme, üzülme, üzüntü, keder: İlk defa hastaneye benimle birlikte gelen arkadaşım hayret ve keder halindeydi (Peyâmi Safâ).
Mevhume ne demek?
(ﻣﻮﻫﻮﻣﻪ) i. (Mevhūm’den mevhūme’ye) Gerçek olmayan, hayal ve kuruntu ürünü olan şey: Bizim nesil bir hayalet gibi hürriyete özlem duyuyordu (Yahyâ Kemal).
Tahribe ne demek TDK?
Arapçadan dilimize geçen “harap” sözcüğünden türemiştir. Sözcüğün sözlük anlamı “bir yere veya bir şeye zarar vermek”tir. Sözcüğün çoğul hali yıkım olarak yazılır. Metaforik olarak yıkım, duyguları incitmek ve düzeni bozmak anlamına gelir.
Tavsir ne demek TDK?
Kelime Anlamı: Açıklama kelimesi, bir nesnenin, olayın veya fikrin sözlü veya yazılı olarak ayrıntılı bir açıklaması ve betimlemesi anlamına gelir. Kökeni: “Tasvir” kelimesi Arapça kökenlidir. Arapçada “تَصْوِير” (taswir) kelimesi tanımlamak veya tasvir etmek anlamına gelir.
Vaktı muarız ne demek?
ZAMANLI MUARAZA NE DEMEKTİR? TDK’ya göre Muaraza, çatışma ve mücadele anlamına gelir. Muaraza zamanı, tartışmalı konulardan sonraki tartışma zamanıdır. Dizide Cüneyt Efendi ve Sadi Hüdayi, akıl hocası olarak zaman için birbirleriyle mücadele edeceklerdir.
Tercihi ne demek?
Preference, tercih anlamına gelen ve tercih anlamında kullanılan bir kelimedir. Kelimelerin anlamlarını bilmek ve böylece cümlelerde doğru şekilde kullanmak mümkündür. Prefer ne anlama gelir? Prefer, iki şey arasında seçim yapmak anlamına gelen bir kelimedir.